Tüm Sorularınız İçin
+90 232 386 64 58
Sorularınız İçin
+90 232 386 64 58
Tüm Sorularınız İçin+90 232 386 64 58
Sosyal Medya

İşinizi Geleceğe Taşıyoruz

İletişim

Adres
Adatepe, 3/18. Sk. No:2G, 35370 Buca/İzmir
Telefon
+90 232 386 64 58
Email
info@insightenerji.com

Sorularınız İçin
+90 232 386 64 58
Page title icon

Alçak Gerilim Dağıtım Panoları

Alçak Gerilim Dağıtım Panoları

Alçak gerilim dağıtım panoları olarak adlandırılan bu sistem, iş yerleri veya atölyeler gibi çalışma alanlarında elektrik enerjisinin ana dağıtımının yapılabildiği panolar şeklinde açıklanmaktadır.

Özellikle bina tipinin trafo merkezli olduğu tüketicilerde, trafo gerilim çıkışı olarak bilinen bu detay direkt olarak ana dağıtım panosu üzerinde olur. Buradan ise tali panolara gönderim sağlanır.

Özellikle bina tipinin trafo merkezli olduğu tüketicilerde, trafo gerilim çıkışı olarak bilinen bu detay direkt olarak ana dağıtım panosu üzerinde olur. Buradan ise tali panolara gönderim sağlanır.

Söz konusu direk tipi trafo merkezleri olduğunda ise ölçüm panosu olarak adlandırılan noktadan gelen elektrik enerjisi, ana dağıtım panosu noktasına giriş yapar ve oradan da tali dağıtım panoları üzerinde şalter yardımı ile çıkış yapar.

Ana dağıtım panosu yardımı ile tesisin ihtiyaç duyduğu tüm elektrik enerjisi bir merkez üzerinden yapılabilir.

İletişime geçerek bu konu hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Ana Dağıtım Pano Boyutları

Ana dağıtım panolarına ait olan iskeletin kurulabilmesi için 40x40x4 ölçülerine sahip olan köşebent veya buna benzer olan demir profil kullanılmaktadır. Bahsi geçen bu panolarda görülen DKP sacın sahip olacağı kalınlık ise en az 2 mm ölçüsünde olmalıdır. Ana dağıtım panoları, genellikle 1600 kVA’ya kadar standart kalıplarda üretilebilmektedir.

Ana dağıtım panosu özellikleri, yine tesisin büyüklüğüne göre değişiklik gösteren bir detaydır. Örneğin küçük tesislere bakıldığında kompanzasyon ve dağıtım panosunun birlikte tesis edildiğini görmek mümkündür. Eski ve yeni yönetmeliklere göre yapılan bu yöntemler bir hayli değişmiştir. Aynı zamanda büyük tesislerde olan ana dağıtım panoları için günümüzde bakır baralar, çıkış şalteri, ana şalter, akım trafoları bulunmalıdır.

Ana Dağıtım Pano Bağlantı Şeması

Bir ana dağıtım pano bağlantısının, kusursuz bir şekilde yapılması büyük önem taşımaktadır. Zira tesisin ihtiyaç duyduğu enerji akışını sağlayan bu ana dağıtım panolarının zarar görmesi halinde üretim ve hizmetin aksayacağını da düşünebilirsiniz.

Konuyla alakalı pek çok örnek şemaya bakıldığında enerji girişi ve çıkışı için alttan kabloların kullanıldığını görebilirsiniz. Söz konusu ana şalter çıkışı olduğunda ise bu çıkışın baralar ile yapıldığı söylemek mümkün olacaktır. Bahsi geçen çıkışın sağlam bir şekilde yapılabilmesi için bu baralara reaktif güç rölesi için 1 tane akım trafosu ve 3 tane ölçü aleti için de akım trafosunun montajlı olması gerekir. Bunun yanı sıra sinyal lambaları ile birlikte voltametre ile komütatörün bağlı olduğunu da görebilirsiniz.

Mesnet İzolatörleri

Mesnet izolatörleri, panolarda kullanılmakla birlikte bara parçalarının pano üzerinde yalıtımlı olarak tutunmasına yardımcı olması ile bilinmektedir. Bahsi geçen bu parçaların alt kısımlarına bakıldığı zaman metalden yapıldıklarını görmek mümkün olacaktır. Panoyla yapılacak olan bağlantı ise bu metal kısım ile yapılmaktadır. Mesnet izolatörlerin gövdeleri ise alt kısımlarına kıyasla porselen olmaları ile dikkat çekmektedir.

Porselen kullanılmayan durumlarda ise gövde kısmının bakalit veya sertleştirilmiş PVC kullanılarak yapıldığını rahatlıkla görebilirsiniz. Bahsi geçen bu parçanın üzerinde aynı zamanda bara tutturabilmek için cıvatalı bir bölüm de bulunmaktadır. Bara tutturma bölgeleri sağlam sonuçların alınabilmesi için baraların boyutlarında yapılmalıdır. Alçak gerilimde kullanılacak olan mesnet izolatörlerin ise üç farklı ebatta üretildiğini bilmenizde fayda olacaktır.

Pano İç İhtiyaç Priz ve Lambası

Bir tesisin ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayan dağıtım panoları, hemen her alan için büyük bir önem taşımaktadır. Bahsi geçen bu panolardan elektriğin verimli bir şekilde alınabilmesi ve en önemlisi ihtiyaç duyulan bölgeye iletilebilmesi için bazı modellerde üç bazılarında ise bir fazlı prizlerin monte edildiğini görebilirsiniz.

Aynı zamanda pano kısmının rahatlıkla görülebilmesi ve iç dizaynın her daim kontrol edilebilmesi için aydınlatmanın da olmazsa olmazlardan biri olduğunu hatırlatmakta fayda olacaktır. Bu nedenle panoların iç kısımlarına baktığınız zaman iç aydınlatmanın sağlanabilmesi için lambaların yerleştirildiğini görmek mümkün olacaktır. Tabi bahsi geçen bu priz ve lambalara ait olan sigortaların farklı bir yerde konumlandırılması son derece önemlidir.

Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği

Bahsi geçen bu yönetmelik, ilgili tesiste çalışmakta olan her bir ekibi ilgilendiren bir özelliğe de sahiptir. Bu yönetmeliğe bağlı olarak ilgili tesiste yer alan çeşitli konumlara gerek makineler gerekse de diğer ekipmanlar ile alakalı bilgilendirme yazılarının asılması gerekmektedir. Bu yazıların silinmez ve çürümez özellikte olması da oldukça önemlidir.

Bu açıklamanın yanı sıra elektrik tesislerinde muhakkak olması gereken belli başlı levhalar da vardır. Gerek can gerekse de iş güvenliği açısından göz ardı edilmemesi gereken bu levhalar şu şekilde açıklanabilir:

Topraklamalar Yönetmeliği

Bir diğer madde olarak ön plana çıkan topraklamalar yönetmeliği, elektrik akımının kuvvetli olduğu tesislerde tüm çalışanların hakim olması gereken detaylar arasında yer almaktadır. Topraklama tesisine bağlı olan kısımların nasıl kurulması ve seçilmesi gerektiği ile alakalı olarak belli başlı açıklamaların yapılması önem arz etmektedir.

Bu noktada hemen her tesiste yer edinmiş olan bu yönetmeliğe dair açıklamalardan bazıları aşağıda detaylı bir şekilde ele alınmıştır.

Dağıtım Panoları Genel Teknik Şartnamesi

Dağıtım panoları genel teknik şartnamesine göre işletmelerin göz önünde bulundurması gereken belli başlı detaylar aşağıda sırası ile açıklanmıştır.

İş birliği veya teklif almak için iletişime geçin

Mailleriniz 24 saat içerisinde cevaplanacaktır

Her zaman arayabilirsiniz

(0232) 442 52 68